Een paar jaar geleden kwamen we tijdens onze vakantie in Zweden een enorme particuliere rommelmarkt (aldaar bekend als 'loppis') tegen. Als ik er werkwoorden van mocht maken, dan zou rommelmarkten en vlooienmarkten altijd al een favoriete bezigheid van ons zijn geweest. Maar in Zweden lijkt het wel een volkssport.
Deze loppis was enorm en tussen wat muf ruikende geborduurde tafelkleden en wat kerstverlichting lag een schat aan boeken, veelal héél oude boeken. Ik heb een paar leesboeken uitgezocht en ik vond een soort naslagwerk/ huis-encyclopedie; Tidens Lexikon. Een 2855 pagina's tellend boek met uitklappagina's in kleur uit 1925 voor omgerekend €2,-.
En ja hoor, je gaat natuurlijk op zoek naar bekende onderwerpen en vind dan uiteraard ook een beschrijving (beknopt) van Groningen.
Uit: Tidens Lexikon, koncentrered uppslagsbok, 1925
Groningen [sjrå'-]. - 1. Provincie in noordoost Nederland, aan de Noordzee. 2360 km.2, 363.000 inwoners. Tamelijk vruchtbaar laagland. In het zuidoosten veel hoogveen, tegenwoordig grotendeels drooggelegd. Veeteelt. -2. Stad in genoemde provincie aan het samenvloeiingspunt van de stromen Hunse en Aa, 89.000 inwoners. Verbinding via een kanaal met de Zuider-zee en Dollart. Handels- en scheepvaartsstad. Textielindustrie. Universiteit.
Zittingszaal 14 | het laatste woord
-
Ik ga het verhaal rondmaken. En dat verhaal begint niet bij een strafzaak
van afgelopen week, maar bij eentje van bijna 18 jaar geleden. Het verhaal
vertel...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten